Atėjo laikas vakarieniauti, o jūs skubate ir neturite plano. Galbūt esate alkanas ir vėlai grįžote iš darbo. Galbūt priešais jus stovi būrys vaikų, reikalaujančių, kad būtumėte pamaitinti. Atidarote šaldytuvą ir žvilgčiojate. Į akis nekrenta niekas, kas būtų pakankamai greita. O gal jis beveik tuščias. Prieš eidami užsisakyti picos, stabtelėkite. Įdėkite. Savo. Telefoną. Nuleiskite. Atidarykite šaldiklį. Ten jų daug. Keista, kad daugelis iš mūsų niekada nesusimąsto apie šaldytos mėsos ruošimą. Atrodo, kad visiems mums būdingas jausmas, jog mėsą prieš gaminant reikia atitirpinti. Kitaip.
Tačiau tai netiesa.
Mes parduodame šviežią, o ne šaldytą mėsą. Tačiau žinome, kad daug klientų užšaldo mūsų mėsą. Taip pat pjaustome šviežią mėsą savo šaldikliui – žmonėms, kurie mieliau apsiperka retai ir kaupia šaldytos mėsos atsargas, arba kuriems su pirkiniu tenka įveikti ilgą kelią, arba mėgsta pasinaudoti tuo, kad mūsų mažmeninės prekybos šaldiklyje esantiems mėsos gabalams visada taikoma 20 % nuolaida.
KAIP PARUOŠTI ŠALDYTĄ MĖSĄ
Šaldytos mėsos gaminimas nėra raketų mokslas. Jei neturite laiko atšildyti kepsnį ar net kepsnį, tereikia į receptą įtraukti šiek tiek gaminimo laiko. Pirmyn ir kepkite ją taip, kaip ketinote gaminti. Tikrai. Joshas Applestone’as taip daro nuolat, jis net mėgsta tai daryti, nes taip turi daugiau laiko likusiems patiekalams gaminti. Tai nėra koks nors keistuoliškas mėsininko žingsnis. Žurnalo „Cook’s Illustrated” redaktorius atliko eksperimentą „Manomityba.lt” ir nusprendė, kad šaldyti kepsniai geriau kepa tiesiai iš šaldiklio nei atšildyti. USDA Maisto saugos ir kontrolės tarnyba (FSIS) teigia, kad mėsą saugu ruošti neatšildytą ir kad tai „užtruks maždaug 50 proc. ilgiau nei rekomenduojama visiškai atšildytai ar šviežiai mėsai ir paukštienai”.
Kai kuriuos mėsos gabalus šaldytus paruošti lengviau nei kitus – kiaulienos kotletus, ėrienos kotletus ir kepsnius paruošti gana paprasta. Maltai jautienai reikia kantrybės, bet mėsos padažui galima. Ką nors panašaus į maišytą jautieną yra sudėtinga. Ir naudokite visus turimus įrankius. Pavyzdžiui, slėginės viryklės pagreitins šaldyto kepsnio ruošimo laiką.
KAIP ILGAI IŠSILAIKO ŠALDYTA MĖSA
Pagrindinis mūsų rūpestis dėl šaldytos mėsos yra skonis ir tekstūra, tačiau žinome, kad daugeliui žmonių rūpi saugumas. Savo mėsą (šviežią ir šaldytą) užklijuojame vakuuminiu sandarikliu, nes jis pailgina mėsos galiojimo laiką iki penkių kartų, nes iš pakuotės pašalina deguonį ir taip apriboja bakterijų, dėl kurių mėsa genda, dauginimąsi.
Kiek ilgai šaldyta mėsa išsilaikys, priklauso nuo jūsų šaldiklio (kokio tipo jis yra ir kaip dažnai jį atidarote) ir nuo to, ar mėsa buvo vakuumuota, o jei ne – nuo ją pakavusio asmens įgūdžių. Jei mėsa per ilgai laikoma šaldiklyje, ji gali išdžiūti ir perimti kaimynų kvapus. Paprastai saugumo problemų nekyla, nebent keičiasi temperatūra, pavyzdžiui, kai atitirpinate, užšaldote ir vėl atitirpinate, todėl bakterijos gali daugintis. Apskritai vakuume uždaryta mėsa išsilaiko metus, į popierių supakuota – šešis-aštuonis mėnesius. Didesni mėsos gabalai, pavyzdžiui, kepsniai, užšaldyti išsilaikys ilgiau, o maltos mėsos gabalai po kelių mėnesių gali išdžiūti arba sudegti šaldiklyje. Parduotuvių pakuotės, nors ir saugios užšaldyti, nėra sandarios, todėl mėsa lieka veikiama pakuotės viduje esančio oro. Jei taip užšaldysite mėsą, jos kokybė išliks vos vieną ar du mėnesius.